V stredovekej bitke sa predstavilo 150 historických šermiarov

25.05.2008 Stará Ľubovňa

Stará Ľubovňa/Prešov 24. mája (TASR) – Pod hradbami staroľubovnianskeho hradu dnes sledovalo viac ako 2 000 fanúšikov histórie a šermiarskeho umenia dve takmer hodinové stredoveké bitky. Svoje zručnosti v narábaní so ...
Simulované prepady historického vojenského tábora uskutočnila skupina 75 vojakov v odevoch a brneniach z prelomu 14. a 15. storočia. Najprv sa boje odohrávali pred bránami pevnosti a neskôr keď bojovníkov ubudlo, premiestnili sa priamo do tábora. Diváci tak dostali možnosť zažiť priam skutočnú atmosféru historickej bitky plnej kriku, dymu, rinčania mečov a streľby z historických zbraní. Bojovníci sa predstavili v husitských, uhorských a poľských vojenských uniformách. Bojovalo sa mečmi, pikami a halapartňami. Z diel, tarasníc a hákovníc sa vystrieľalo počas oboch bitiek viac ako 10 kilogramov pušného prachu. Po prvýkrát na Slovensku mohli záujemcovia o historické súboje sledovať aj stret peších oddielov pikovníkov, ktorý bol v stredoveku súčasťou takmer každej bitky. Súboj pikovníkov pripravila domáca skupina historického šermu Rád Sv. Michala.
Stredoveký vojenský tábor, ktorý je napodobeninou opevnenia zo 16. storočia, je vybudovaný pod staroľubovnianskym hradom a rozprestiera sa na ploche približne 1,5 hektára. Organizátori postavili v tábore 18 historických vojenských stanov, kde sa naraz mohlo ubytovať 54 vojakov. Tábor je obohnaný drevenou kolovou palisádou, nachádza sa v ňom hospodársky dvor s domácimi zvieratami a stredoveká kapitánska krčma.
Historický vojenský tábor je majetkom mesta Stará Ľubovňa a spravuje ho Mestská agentúra cestovného ruchu a regionálneho rozvoja Marmon.
\"Naším cieľom bolo ukázať divákovi, ako asi prebiehala takáto historická bitka v plnej zbroji a v atraktívnom prostredí pod hradom. Predpokladám, že najviac zážitkov z tejto akcie si odnesú deti, ktorým sme sa snažili priblížiť históriu týmto nevšedným spôsobom. V neposlednom rade nám išlo o podporu a rozvoj cestovného ruchu v našom meste, \" uviedol pre TASR kapitán tábora a jeden z organizátorov podujatia Pavol Mišenko.
Medzi jednotlivými stretmi obrancov a útočníkov sa na pódiu v tábore predstavili so svojimi vystúpeniami aj samotné skupiny historického šermu. Pre záujemcov organizátori pripravili súťaže v hode sekerou a v streľbe z luku či kuše. Večer sa končil koncertom hudobnej skupiny ARCCUS z Bratislavy v štýle worldmusic.
 

Vyberte región